Koulutukset

KAS ry järjestää jäsenistölleen eritasoisia koulutuksia eri lajeista.
Koulutusryhmät-välilehdeltä löydät infoa viikkoryhmistämme.
Kaikki lyhytkurssit julkaistaan tapahtumakalenterissa.

KAS tarjoaa koulutusta kaiken tasoisille koirakoille ja järjestää epävirallisia ja virallisia kilpailuja eri lajeissa ympäri vuoden. Lisää tietoa KAS:n järjestämistä koulutuksista löydät seuraavilta sivuilta:

Agility

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto sekä kilpailulaji, joka sopii kaikenikäisille ihmisille. Nimitys agility on peräisin englannin kielestä, ja tarkoittaa ketteryyttä, notkeutta ja terävä-älyisyyttä.

Kuva: Josefiina Niska

Agilityn perusajatus on, että ihmisen ohjaama koira suorittaa ennalta määritetyn esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja käyttää koiran ohjaamiseen ääntään ja kehonsa liikkeitä koskettamatta koiraa tai esteitä. Radalla on yleensä 12-20 estettä ja ratatyyppejä on kaksi erilaista: hyppyrata ja agilityrata.

Kaiken kaikkiaan agility tarjoaa ihmiselle ja koiralle hauskaa yhdessä tekemistä, josta molemmat nauttivat ja jossa molemmat saavat liikkua. Agility onkin sekä koiran että omistajan urheilulaji ja parhaimmillaan koirakon saumatonta yhteistyötä.

Agilityn voi aloittaa minkä tahansa puhdasrotuisen tai x-rotuisen terveen koiran kanssa. Menestyminen lajissa vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä sekä yhteiskuntakelpoisuutta. Vauhdikkuudestaan huolimatta laji vaatii koiralta itsehillintää, jota koira oppiikin lajia harrastaessa.

 

Agilityliitto

 

TOKO

Kuva: Elina Keto

TOKOlla tarkoitetaan sekä Kennelliiton sääntöjen mukaisesti pidettäviä tottelevaisuuskokeita että yleisemmin koirien tottelevaisuuskoulutusta.

Koulutuksen tavoitteena on iloisesti totteleva koira. Tottelevaisuuskoulutus lisää koiran ja omistajan yhteisymmärrrystä, helpottaa arkielämää, sekä antaa koiralle virikkeitä ja hyvän perustan muihin koiraharrastusmuotoihin. Tottelevaisuuskokeissa testataan koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

TOKO sopii kaikille ihmisille ja koirille, vaikkei kilpailullisia tavoitteita olisikaan, sillä laji opettaa koiran omistajalle oikeanlaista koiran käsittelytaitoa, parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta ja arkitottelevaisuutta.

 

Tottelevaisuuskoe

 

 

Rally-toko

Rally-toko on ohjaajien ja koirien iloinen, yhteinen harrastus, jossa yhdistetään koiratanssia, agilityä ja tokoa. Rally-tokossa koirakko suorittaa radan, joka koostuu tietyssä järjestyksessä suoritettavista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla kerrallaan 10-20 kpl. Rally-tokon liikkeet voivat olla esimerkiksi asennonvaihtoja, suunnanmuutoksia, seuruuta tai pyörähdyksiä.

Kuva: Josefiina Niska

Rally-tokon tavoitteena on opettaa koiralle perustottelevaisuutta, parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta ja yhteistyötä sekä aktivoida koiraa.

Laji sopii kaikille koirille ja ihmisille, se on hauskaa yhdessä tekemistä, jota voi harrastaa ilman kisatavoitteitakin. Esimerkiksi eläköityneet agilitykoirat löytävät usein uuden harrastuksen juuri rally-tokon parista.

 

Rally-toko -yhdistys

 

 

 

Näyttelytottumusharjoitukset

Näyttelytottumusharjoitukset ovat irtotunteja, joille voi osallistua silloin, kun itselle sopii. Talvikaudella näyttelytottumusharjoituksia pidetään Alasintien hallilla ja kesäisin Kuivasjärven hallin ulkokentällä. Näyttelytottumusharjoituksista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Harjoituksissa pyritään rakentamaan mahdollisimman samankaltainen tilanne oikeiden näyttelytilanteiden kanssa, jotta koiran esittäjällä olisi parhaat valmiudet esittää koiransa näyttelytilanteessa. Oikeanlainen esittäminen ja hyvä yhteistyö tuo esille koiran parhaat ominaisuudet.

Kuva: Josefiina Niska

Koiran tulee osata näyttelytilanteessa liikkua kauniisti, antaa vieraan ihmisen käsitellä itseään (hampaiden katsominen, tutkiminen) ja seisoa ryhdikkäästi, sekä pienten rotujen seisoa pöydällä.

Ota mukaan koirallesi sopiva näyttelyhihna, makupaloja ja vesikuppi. Harjoitukset on tarkoitettu kaikenikäisille ja rotuisille koirille ja kaikille ohjaajille.

 

Koiranäyttelyt

 

 

 

Pentukurssit

Pentukursseja järjestetään lyhytkursseina ympäri vuoden. Yhden kurssin kesto on viisi harjoituskertaa kotitehtävineen. Pentukurssit sopivat aloitteleville tai jo alkeita osaaville pennuille ja nuorille koirllle, kunhan koira on saanut ensimmäisen rokotuksensa. Pentukursseilla kouluttajia on yleensä kaksi. Pentukursseista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Pentukurssilla opetellaan arjessa vaadittavia perustaitoja, kuten hihnassa kulkemista, toisten koirien ohittamista ja ihmisten kohtaamista.

Kurssilla tehdään myös tottelevaisuus- ja kontaktiharjoituksia sekä harjoitellaan pennun palkkaamista ja pennun kanssa leikkimistä.
Pääpaino on kuitenkin pennun ja ohjaajan iloisen yhteistyön vahvistamisessa, ei niinkään varsinaisten koeliikkeiden opettelussa.

 

Koiran koulutus

 

 

Arkitottelevaisuus

Arkitottelevaisuuskursseja järjestetään vuoden mittaan lyhytkursseina ja yhden kurssin kesto on neljästä kuuteen kertaa harjoitustehtävineen. Kurssille otetaan 4-5 koirakkoa. Arkitottelevaisuuskursseista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Kurssilla opetellaan arjessa vaadittavia perustaitoja, kuten hihnassa kulkemista, toisten koirien ohittamista ja ihmisten kohtaamista. Kurssilla tehdään myös tottelevaisuus- ja kontaktiharjoituksia sekä harjoitellaan koiran oikea-aikaista palkkaamista (ruoka- ja lelupalkka sekä sosiaalinen palkka). Osallistujat voivat myös esittää toiveita kurssiohjelman suhteen.
Tavoitteena ovat arkipäivän hallinta ja taidot, joiden avulla koira käyttäytyy mallikkaasti eri tilanteissa.

Kurssi sopii sekä aikuisille koirille että pennuille.

 

Koiran koulutus

 

 

 

Kisat 2024

Agilityn iltakisat (hyppykisat)
11.-12.6.2024
Tuomari Minna Jokisaari
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Rally-tokokilpailu 
29.-30.6.2024
Tuomarina Kirsi Petäjä
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Rally-tokokilpailu 
17.8.2024
Tuomarina Raili Sonninen
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Rally-tokokilpailu 
7.9.2024
Tuomarina Tarja Hiissa
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Agilitykilpailu
28.-29.9.2024
Tuomarina Laura Mättö
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Agilitykilpailu
30.11.-1.12.2024
Tuomarina Marika Blom
KAS, Temmeksentie 3, Oulu
Upcoming Events